From this it arises that all the armed prophets conquered and the unarmed ones were ruined.
—The Prince, Maquiavelli (VI, pp. 25)
tr. Harvey C. Mansfield, 1998
From this it arises that all the armed prophets conquered and the unarmed ones were ruined.
A pagès, la mainada, per saber si el bon Jesuset els estima i si els Reis els portaran força coses, es posen un branquilló de gram a dins dels narius, i el fan bellugar al ritme de la següent cançoneta:
"Herbeta de Sant Tomàs, sang a terra, sang a terra; herbeta de Sant Tomàs, sang a terra, sang al nas."
L'aspror de l'herbeta, en fregar aquesta per les mucoses, les excita i en fa rajar una goteta de sang, i la mainada fa tot el que sap perquè caigui damunt del vèrtex d'una creueta, feta damunt del sòl amb dues palletes. Si hi cau, és anunci de l'efecte desitjat i que els Reis seran generosos i portaran força coses, i si no cau al vèrtex de la creu, hom ho interpreta contràriament.
Aujourd’hui, beaucoup de chercheurs privilégient donc une explication culturelle.« En 1966, Mary Douglas, une anthropologue britannique, a replacé les interdits du Lévitique [le troisième des cinq livres de la Torah] dans la logique d’une classification des animaux consommables, précise Claudine Fabre-Vassas. Pour les juifs, les mammifères jugés consommables sont caractérisés par le fait qu’ils ont la patte fendue et qu’ils ruminent. Or, le porc n’entre pas dans cette taxinomie : il a la patte fendue, mais il ne rumine pas. Il est donc un hybride, une sorte d’aberration de la nature qui peut se révéler dangereuse. » Dangereux pour les musulmans et les juifs, le porc est devenu un étranger pour les chrétiens et les athées : dépouillé de ses atours mythologiques, le voilà aujourd’hui réduit à un simple « produit animal ».
Hi ha una pràctica màgica, usada per molts pobles primitius de maneres molt diverses, encaminada a provocar la pluja, a base de regar el sòl amb sang humana o animal. El costum infantil n'és probablement una resta, cristianitzada per la creueta de palla.
We should take it, indeed, that pretty much everything else too has been discovered many times, or rather an unlimited number of times, in the long course of history.